Riebalų skirtuvai (gaudyklės) yra skirti riebalų šalinimui iš nuotekų. Skirtuvai sukonstruoti tiksliai laikantis standarto EN 1825 reikalavimų. Tipiniais įrenginiais gali būti apdorojami nuotekų srautai nuo 1 iki 25 l/s. Įrenginys skirtas riebalais užterštų nuotekų iš viešbučių, restoranų, kavinių, kitų maitinimo įstaigų bei maisto pramonės įmonių valymui. Riebalų skirtuvai tiekiami visiškai sukomplektuoti ir pasižymi dideliu išvalymo efektyvumu, neturi jokių judančių dalių, todėl jų veikimas yra labai patikimas. Skirtuvams reikia labai mažai priežiūros – tik laiku pasirūpinti susikaupusio riebalų sluoksnio bei purvo nuosėdų pašalinimu.
n
nVisose komercinės paskirties virtuvėse (restoranuose, kavinėse ir pan.) prieš išleidžiant nuotekas į kanalizaciją būtina jas visų pirma valyti riebalų skirtuvuose. Tai leidžia sulaikyti riebalus kol jie nepateko į nuotekų vamzdynus, kur jiems besikaupiant gali susiformuoti kamščiai.
n
nRiebalų skirtuvą būtina tam tikrais laiko tarpais valyti – pašalinti tiek dugne susikaupusius sunkesniuosius teršalus, tiek ir į paviršių išplaukusius riebalus. Valymo procedūrą sunkina tai, kad ilgesnį laiką skirtuve išbuvę riebalai pradeda skleisti labai nemalonų kvapą. Jeigu riebalų skirtuvas įrengtas lauke, toliau nuo žmonių būrimosi vietų ir vėjo prapučiamoje aplinkoje, atidarius rezervuaro dangtį smarvę neilgą laiką galima pakęsti, tačiau būna atvejų, kai skirtuvą tenka įrengti patalpoje, o kartais net ir pačioje virtuvėje.
n
n